veel gestelde vragen vrijwilligers

[work in progress]

Wat houdt het in om te helpen in de zomervakantie?

Moet ik de hele periode van een activiteit beschikbaar zijn?
Hoewel het voor ons als organisatie wel het makkelijkst is als iemand er alle dagen is, is dat niet geheel noodzakelijk. Als je duidelijk kan aangeven op welke dagen we op je kunnen rekenen, kunnen we voor de ontbrekende dagen meestal wel een vervanger vinden.
Uitzondering hierop zijn wel de zomerkampen, daar wordt echt de hele week op je gerekend.

Wat is het verschil tussen een zomer-3-daagse, een zomerkamp en een huttenbouwweek?
Het grootste verschil tussen een zomerkamp en een zomer-3-daagse en een huttenbouwweek is dat bij een zomerkamp de deelnemers en de begeleiding blijft slapen op locatie. Bij de huttenbouwweken en de zomer-3-daagse is dat niet het geval. Bij de huttenbouwweken blijven de deelnemers wel de laatste nacht in hun zelfgemaakte hut slapen.

Daarnaast zijn er zeker overeenkomsten tussen deze 3 grote activiteiten. Zo wordt er veel sport en spel gedaan met de kinderen, en is er een heel programma voor de hele week.

Wat moet ik doen als ik kom helpen?
In principe draai je mee met het programma. Zo krijg je bij een huttenbouwweek bijvoorbeeld de taak om een groepje te begeleiden bij het bouwen van de hutten. Of om ’s middags te helpen bij de activiteiten zoals de sportdag, een 6-kamp of survivalmiddag.
Bij een zomer-3-daagse ben je (met anderen) verantwoordelijk voor een onderdeel van het programma, en zorg je dat de de kinderen meedoen bij dat programma, bijvoorbeeld bij een groot spel, of een workshop, of een van de andere sport- en spelactiviteiten.

Waar zoeken jullie nog vrijwilligers voor?
Voor zowel de zomerprogramma’s als voor andere activiteiten met jeugd zoeken we nog vrijwilligers.

Zijn er ook nog andere taken om te doen?
Jazeker. Naast het uitvoeren van de activiteiten zijn er nog veel meer dingen die gedaan moeten worden. Bijvoorbeeld het voorbereiden en organiseren van de activiteiten, maar ook het bedenken van nieuwe activiteiten of onderdelen.

Maar ook ondersteuning tijdens de activiteiten, een lunch voor 100 personen moet ergens vandaan komen, dus er moet iemand boodschappen doen. Een EHBO-er is ook handig om aanwezig te hebben, voor alle kleine ongelukjes die altijd gebeuren, of iemand die zorgt dat er fruit klaar staat voor de kinderen voor in de pauze.

Mag ik ook meerdere weken helpen?
Dat mag. Als jij de tijd hebt, en het leuk vind, zijn wij heel blij dat jij je twee (of meer) keer wil inzetten. Wel zetten we hierbij een kanttekening. Het zijn lange dagen en het werk is intensief. De meeste mensen zijn moe na 1 week begeleiden, zeker als mensen die het voor het eerst doen.

We raden dan ook aan om een week of een paar dagen tussen de verschillende activiteiten te hebben, om een beetje bij te komen. Dat is voor jou én je omgeving fijner 😉

Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, het kost niets. Aangezein jij je een week vrijwillig voor ons inzet, vinden wij niet dat het jou iets mag kosten.

Verdien ik er wat mee?
Helaas. We kunnen je geen vakantiebaantje bieden, het begeleiden van een week is geheel vrijwilligerswerk.

Hoewel je er dus geen geld mee verdient, wordt je er wel ‘rijker’ van: enerzijds is het heel erg leuk om te doen, door simpel met anderen een programma uit te voeren. Anderzijds leer je er ook veel van; leiding geven aan kinderen, programma’s bedenken en uitvoeren, samenwerken.