Vakantie voor een Kind: Veerle liep de CPC

‘Ik ben erg blij dat het is gelukt! Juist deze kinderen hebben het kamp hard nodig.

Veerle Vis (31 jaar) is al jaren kampvrijwilliger bij YMCA Schilderskwartier. Als onderwijzeres in de middenbouw weet zij kinderen én ouders enthousiast te maken voor het jaarlijkse zomerkamp. De aanmeldingen stromen binnen, maar niet alle ouders kunnen het kamp betalen. Dankzij het initiatief ‘Vakantie voor een Kind’ kunnen hun kinderen toch mee. Met de CPC hebben verschillende YMCA’ers geld voor de kinderen ingezameld. Veerle is één van deze renners.

Hoe ben je bij YMCA Schilderskwartier terechtgekomen?

‘Dat is lang geleden! Ik zat in groep zeven en mijn leraar Rob (destijds voorzitter van YMCA Schilderskwartier) maakte mij enthousiast voor het YMCA Schilderskwartier zomerkamp. Na een paar jaar deelnemer te zijn geweest, werd ik hulpleiding en nu ben ik al jaren leiding. Behalve begeleiding tijdens het kamp doe ik, samen met collega-vrijwilligers, ook veel voorbereidend werk, denk aan inschrijvingen, contact met ouders, tentindeling en natuurlijk ook een deel van het programma. Het leuke is dat kinderen én ouders erg enthousiast zijn: ik word al vroeg van tevoren benaderd over inschrijvingen en het thema, soms zelfs al een paar dagen na afloop van het kamp.’

 Kun je meer vertellen over het initiatief ‘Vakantie voor een Kind’?

‘Ik heb er voor het eerst over gehoord tijdens de kampvergaderingen. Dan hoorde ik dat een kind via het fonds meeging. Ook heb ik op mijn vorige school kinderen via het fonds mee laten gaan. Er zijn namelijk elk jaar kinderen die niet mee kunnen op kamp, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Vaak zijn dit de kinderen die zo’n kamp juist het hardst nodig hebben, zoals kinderen uit AZC’s. Zij bloeien op tijdens het kamp en sluiten vriendschappen met kinderen met een andere achtergrond. Meegaan op kamp doet hen goed en daarom financiert het ‘Vakantie voor een Kind’-fonds van YMCA Den Haag hun deelname.

 Hoe heb je de werving van sponsors aangepakt?

‘Ik kreeg allemaal leuke reacties: mijn collega’s waren gelijk enthousiast en doneerden direct. Eén collega wilde zelfs samen trainen. Ontzettend fijn dat zo veel mensen hebben willen bijdragen aan ‘Vakantie voor een Kind’. Ik had verwacht dat ik meer had moeten leuren, maar het ging allemaal als vanzelf.’

Hoe is het gegaan? Had je al eerder aan een sponsorloop deelgenomen?

‘Ik doe wel vaker mee met hardloopwedstrijden. Zo heb ik deelgenomen aan de Pink Ladies Run in Rotterdam. Het was niet echt een sponsorloop, maar het geld van je inschrijving gaat wel naar Pink Ribbon.

Nu heb ik voor het eerst de 10 km gerend. Hier heb ik niet veel voor getraind; drie keer maar. Aan het eind was het trouwens wel zwaar, maar toen heeft een vrijwilliger van YMCA Escamp mij flink aangemoedigd.

Ik vond het erg leuk om mee te doen. Eigenlijk heb ik er niet zo over nagedacht; ik besloot het gewoon te doen. Natuurlijk hoopte ik wel dat het goed zou gaan en ik ben dan ook erg blij dat het is gelukt!’

Wat hebben jullie bij elkaar opgehaald?

‘Het is hartstikke goed gegaan! We hebben samen meer opgehaald dan verwacht: 917 euro! Nu kunnen kinderen die anders niet hadden meegekund, toch op zomerkamp. Ik ben hier erg blij mee en wil volgend jaar zeker weer deelnemen. Sterker nog: misschien ga ik dit jaarlijks doen.’

Interview door Wendy Schuchmann, communicatievrijwilliger bij YMCA Den Haag