Werken met vrijwilligers

Goed vrijwilligersbeleid
Vrijwilligers zijn de drijvende kracht van de jeugdorganisaties. Het vinden van nieuwe vrijwilligers is soms lastig, maar veel vaker is het veel lastiger om ze vast te houden? Hoe bind je ze aan je organisatie en blijven ze zich inzetten voor het werk dat ze doen? Hoe maak je een goede sfeer waar de vrijwilliger zich thuis voelt en welke benadering is het meest effectief?

 

Communicatiestijlen
Soms werk je voor je gevoel goed samen en toch versta je elkaar niet. Waarom is iemand zo traag of juist zo kortaf? Waar is het goed voor dat je zulke harde humor gebruikt of steeds over problemen hebt? Het antwoord ligt misschien wel in de communicatiestijl die iemand het liefst gebruikt. In deze workshop gaan we er verder op in en leer je de andere stijlen herkennen en gebruiken.

 

Feedback geven
Of het nu op het werk is, op school of bij je jeugdactiviteiten, iedereen is erbij gebaat als je het beste in elkaar naar boven haalt. Feedback, het liefst in de vorm van opbouwende kritiek, is daarbij essentieel. Maar hoe zorg je ervoor dat de vrijwilligers het niet ervaren als kritiek, en het de gewenste resultaten oplevert?

 

Cursus EHBO
We vertellen wat je moet doen bij kleine ongelukjes die je kunnen overkomen bij activiteiten, bijvoorbeeld een fikse bloedneus, ademnood of een verstuiking. Daarnaast oefen je ook handelingen, o.a. pleisters plakken op lastige plaatsen. Met de informatie uit deze cursus zul je in het vervolg beter weten wat je moet doen en zul je je zekerder voelen.

 

Intervisie (raad & daad)
Hoe doe jij dat? Kennen jullie dat ook? Welke situaties van afgelopen jaar zou je met collega’’ s eens door willen praten? Uitwisseling van lastige én leuke praktijksituaties leveren vaak veel inspiratie op voor het nieuwe seizoen. Hoe gaan jullie om met tegendraadse vrijwilligers en hoe houden jullie contact met de gemeente of sponsoren? Tips voor elkaar!  Welke punten wil jij aan de orde stellen?

De zin van evalueren
Wat is evalueren, hoe kun je het inzetten en wat doe je met de uitkomsten? Tijdens deze instructie krijg je voorbeelden van evaluatievormen en bepaal je welke vormen passen bij jullie activiteiten.