Omschrijving workshops ronde 1

Omgaan met signalen van kindermishandeling (wat moet je er mee?)
Soms zie je iets bij kinderen, waardoor je alarmbellen gaan rinkelen. Maar wat kun jij als vrijwilliger nu doen in zo’n situatie, wat is je pedagogische verantwoordelijkheid? Het eerste dagdeel is voor alle vrijwilligers die met kinderen werken. Het tweede dagdeel is voor coördinatoren en beroepskrachten en zal veel meer ingaan op het voeren van gesprekken met kinderen en ouders.

Veiligheid & risico
Of je nu een tikspel gaat doen, gaat zwemmen, dansen, of een collage maken, zodra je met een groep kinderen of jongeren activiteiten onderneemt heb je te maken met risico’s. Risico’s kunnen activiteiten spannend en uitdagend maken en zijn daarom soms nodig. Risico’s kunnen ook te groot zijn en daarom betekenen dat de activiteit aangepast of afgelast moet worden. In deze workshop gaan we kijken naar activiteiten en de bijbehorende risico’s: wat is aanvaardbaar, wat niet? Hoe beheers je de risico’s en blijven de activiteiten toch uitdagend?

Sociale Media & Jongeren
‘Jongeren vind je (alleen) op social media’, is een opmerking die je vaak hoort… Maar hoe spreek je ze daar aan dat ze ook echt interesse krijgen in wat jij te bieden hebt, als deelnemer óf als vrijwilliger? Zijn er lessen geleerd die je écht niet moet doen, of juist lessen die wel werken? En voor welke doelgroep gebruik je welke social media nou eigenlijk? Ervaringsdeskundigen Denise en Yannick leren je de belangrijkste lessen en laten je een stukje van hun wereld zien.

<naar workshops ronde 2>