10 redenen voor zomerkamp

1. Avontuur en ontdekking
Kinderen hebben door de drukte van alledag steeds minder te maken met de natuur. Onderzoek in de VS heeft uitgewezen dat een kind gemiddeld 5 en half uur per dag met een elektronisch medium (computer, televisie, spelcomputer etc) bezig is. Dit baart veel ouders zorgen. In Nederland is dit wellicht nog iets minder, maar ga maar na hoe vaak jouw kind voor de tv of achter de computer zit…

2. Vriendschap
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen, ongeacht leeftijd, die op
zomerkamp gaan, zich eigenschappen aanleren om eerder vriendschappen te sluiten. Kinderen die op zomerkampen geweest zijn blijken later onafhankelijker te worden en tonen meer leiderschapskwaliteiten.

3. Omgaan met de natuur
Tevens blijken kinderen die op zomer- en jeugdkampen gegaan zijn beter met de natuur om te gaan en eerder geneigd zijn nieuwe dingen te ontdekken. Bezig zijn met andere kinderen in natuurlijke omgeving
stimuleert zijn/haar capaciteiten en vermindert stress.

4. Positieve risico’s durven nemen
Kinderen leren omgaan met het nemen van risico’s tijdens zomerkamp en leren zo in te zien dat het nemen van risico’s niet perse negatief is. Kinderen die positieve risico’s durven nemen, blijven doorgaans weg van negatieve risico’s.

5. Actief bewegen
Op zomerkampen wordt veel aan sport, beweging en spel gedaan. Of de deelnemers nou gaan zwemmen, levend stratego of een speurtocht doen, veel van de tijd zijn de actief bezig. Dit komt de lichamelijke ontwikkeling ten goede.

6. Tijd om te spelen
In de afgelopen 20 jaar is hebben kinderen ongeveer 12 uur vrije tijd
per week verloren waarvan er 8 netto aan buiten spelen besteed werd! Dit komt onder meer doordat kinderen langer naar school gaan, meerdere sporten beoefenen en verder van school wonen.  Onderzoek heeft laten zien dat kinderen niet meer weten hoe ze moeten spelen, hoe ze spontaan moeten zijn en hoe ze met hun verbeelding en fantasie om moeten gaan. Op zomerkamp wordt deze tijd teruggegeven en leren kinderen opnieuw te spelen.

7. Veilige omgeving laat een kind zichzelf zijn
Op zomerkamp wordt een veilige omgeving geboden met gelijkgestemden en vaste duidelijke regels. Hierdoor leren kinderen opnieuw hoe ze zich zelf kunnen zijn.

8. Ontwikkeling van (sociale) vaardigheden
Samen spelen, samen sporten en samen dingen ondernemen gaan op zomerkamp nauw samen met een sportieve en positieve manier van competitie. Deze combinatie is goed voor de ontwikkeling van de (sociale) vaardigheden. Zomerkampen en jeugdkampen stellen kinderen in staat zich te ontwikkelen op het gebied van zorgzaamheid, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling

9. Gezondheid
Zomerkampen en jeugdkampen hebben een positieve invloed op de gezondheid van kinderen doordat ze de hele dag buiten zijn en veel bewegen.

10. Fun factor
Los van de andere 9 redenen die hier genoemd worden, een zomer- of
jeugdkamp is gewoon leuk voor het kind! En dit is eigenlijk natuurlijk
wel de belangrijkste.

bron: jeugdkampen.net